23 June 2010

:: Kenali Sultan Muhammad Al Fateh...::

Assalamu'alaikum...
Alhamdulillah, sedikit perkongsian tentang latar belakang & sifat Sultan Muhammad Al Fateh.
Selamat membaca.. =)MUHAMMAD AL FATEH
( Pembebas Constantinople)

Dilahirkan pada 29 Mac 1432 Masihi di Ardianapolis (sempadan Turki-Bulgaria). Menerima pendidikan yang bersepadu. Guru agamanya Syeikh Shamsuddin al-wali (berketurunan sayidina Abu Bakar al-siddiq r.a). Dalam ilmu peperangan, baginda telah diajar taktik dan strategi peperangan, memanah dan menunggang kuda oleh panglima-panglima tentera.
Fasih bertutur dalam tujuh bahasa : Arab, Latin, Greek, Serbia, Turki, Parsi, Hebrew. Ayahndanya, Sultan Murad II telah melantiknya sebagai pemangku khalifah semasa baginda berusia 12 tahun dengan tujuan mendidik, semasa pergi bersuluk (mengasingkan diri untuk bertafakur, menenangkan fikiran) ke Pulau Magnesia.

~Sifat Mukminnya...~
Baginda bersifat tawaduk, rendah diri, tenang, berani, sabar, tegas dan kuat menyimpan rahsia. Sangat cintakan ulama dan selalu berbincang dengan mereka. Mereka sentiasa membawa ulama ke medang perang bagi membakar semangat jihad tenteranya.
Pada kali pertama solat jumaat hendak didirikan setelah Constantinople dibebaskan, timbul pertanyaan siapa yang layak menjadi imam.Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya bangun lantas bertanya, "Siapadi antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu walau sekali sila duduk!". Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun dari mereka pernah meninggalkan solat fardhu.
Baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib sila duduk!". Sebahagian daripada tenteranya duduk.
Kemudian Baginda bertanya lagi, "Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajud walaupun satu malam, sila duduk!". Kali ini semuanya duduk, kecuali Sultan Muhammad Al Fateh Sendiri. Bagindalah yang menjadi imam.

~Sifat Profesionalnya...~
* Dua tahun mengkaji pelan Kota Constantinople pada setiap malam bagi mengenal pasti lokasi kelemahannya.
* Mengarahkan dibina meriam besar yang boleh menembak bom seberat 300kg sejauh 1 batu.
* Benteng Rumeli Hissari dibina di tebing sebelah Eropah. sebagai strategi mengawal rapi kapal-kapal yang melintasi Selat Bosphorus.
* Perjanjian damai dibuat dengan pihak Wallachia, Serbia dan Hungary untuk memencilkan Constantinople.
* Menagarahkan penggunaan menara bergerak yang lebih tinggi dari dinding kubu Byzantine dan memuatkan ratusan tentera.
* Mengangkut kapal-kapal ke atas gunung dan kemudian diluncurkan semula ke perairan Teluk Golden Horn. Taktik ini diakui sebagai antara taktik peperangan (warfare strategy) yang terbaik didunia oleh para sejarawan Barat sendiri.No comments:

Post a Comment